1ste graad secundair onderwijs
Het eerste leerjaar A en 2A (meest recente benaming voor 1ste graad secundair onderwijs) zijn erkend door het departement onderwijs. Leerwijzer levert zelf attesten en getuigschriften af voor deze graad. Toch verschillen wij in hoge mate van het klassieke erkend onderwijs door onze vraaggestuurde en niet aanbodgestuurde aanpak. Niet de klasgroep telt, wél de leerling die voldoende verstandig is om het in een ASO-richting waar te maken, maar door een niet-intellectuele reden de pedalen verloor of dreigt te verliezen.
Leerwijzer werkt conform aan de nieuwe eindtermen en leerplannen: In het eerste leerjaar A betekent dit: 27 uur algemene vakken en 5 differentiatie-uren die besteedt worden aan remediëring, verdieping en projecten. In 2A: 25 uur algemene vakken, 2 uur differentiatie en 5 uur basisoptie, ofwel Economie en organisatie, ofwel Moderne wetenschappen.
In Leerwijzer kan de leerling met een taal- of rekenprobleem, een concentratiestoornis of "gezegend" met hoogbegaafdheid door een professionele individuele aanpak in kleine klasgroepen van maximaal acht leerlingen, de gevraagde eindtermen behalen. Er dient uiteraard wel hard voor gewerkt te worden, maar daarvoor staat de professionele internaatsbegeleiding garant: ontspanning hangt af van de geleverde inspanning, intense studiebegeleiding traint techniek en discipline van het studeren. Daarom is ons adagium al meer dan dertig jaar: ‘Vraag niet om een lichtere last, maar wél om sterkere vleugels.’

Evaluatie en rapportering
Evaluatie is primordiaal. Het geeft u een tussentijds beeld van de inspanningen van uw kind. Het is voor de jongere in kwestie een stimulans om verder de ingeslagen weg te bewandelen of een aanmoediging om beter te doen.
Daarom houden wij er de volgende strategie op na:
Leerwijzer kiest voor permanente evaluatie in de eerste graad secundair onderwijs. De leerlingen hebben geen klassieke examens meer. De leraar spreidt de taken, toetsen, vaardigheden over het hele schooljaar. Zo krijgt uw kind de kans om zijn kennen en kunnen op veel meer momenten te tonen en eventueel minder goede resultaten weg te werken. Voor elke vakantie krijgt uw zoon/dochter een evolutierapport. Het rapport concentreert zich vooral op de vorderingen van uw kind en beoordeelt allerlei attitudes. Met Kerstmis, Pasen en eind juni is er een cijferrapport.
Op het einde van het jaar levert de klassenraad een attest af.
Voor het eerste leerjaar A is dit een A-attest of A-attest met verplichte remediëring in het volgend schooljaar. Een C-attest kan, maar in heel uitzonderlijke gevallen. Voor 2A is dit een A-attest, B-attest of C-attest. De geslaagde leerlingen krijgen een getuigschrift van de eerste graad. Dit is wél noodzakelijk om naar een volgend jaar over te stappen, al dan niet in onze school.
Studie
Taken en studieopdrachten worden nauwgezet opgevolgd in een agendasysteem. Elke leerling krijgt verschillende opdrachten, aangepast aan zijn of haar profiel. Planning en aanpak worden van dichtbij gecoacht.
Gekende leerstof wordt ondervraagd door de studiebegeleider. Daarbij kunnen ze een beroep doen op proeftoetsen met bijhorende verbetersleutel.


Internaat
De eerste graad moet eerst volledig met het huiswerk klaar zijn, vooraleer zij zich kunnen ontspannen. Tussen 21u en 21u30 gaan zij slapen.
De kamers zijn net en luchtig, met een schitterend uitzicht op de laatste restanten van de duinenstreek. Elke kamer heeft speciale mogelijkheden om versiering en personalia aan te brengen.
Er is de hele nacht permanentie. U hoeft zich dus geen zorgen te maken.
Sfeerbeelden lager secundair onderwijs







