Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuws

Van middenjury tot examencommissie

Vlaams minister van onderwijs Ben Weyts introduceert het idee van centrale examens. Wij juichen dit alleen maar toe. In feite bestaat zo’n systeem al heel lang: we kennen het als de middenjury, dat vrij recentelijk omgedoopt werd tot ‘examencommissie’.

 

Diploma? Doe het op jouw manier: ga sneller, geraak verder

Wil je na een B- of C-attest alsnog samen met je leeftijdsgenoten afstuderen? Werd je uitgesloten uit je studierichting, en wil je bewijzen dat je die tóch kan halen?

Leerwijzer blijft open. Wat er ook gebeurt.

Het ministerie van onderwijs hanteert dit schooljaar verschillende kleurcodes om aan te geven welke maatregelen geïmplementeerd moe

Leerwijzer heeft een nieuwe huisstijl

Zij die ons al een tijdje kennen hebben het wellicht al gemerkt: Leerwijzer heeft een nieuwe huisstijl. De tweede generatie in het familiebedrijf neemt het stuurwiel immers stilaan over. Daarmee waait er een nieuwe wind door de organisatie en dat willen we vieren met een nieuw jasje.

De klas van 2020 zal een sterke symboliek meedragen

In de Angelsaksische wereld verwijst men naar zijn afstudeerjaar als ‘de klas van…’. Dat zorgt voor een sterke identiteit met de eigen ‘klas’, maar vertelt meteen ook veel over de leefwereld waarin men opgroeide. We stellen ons bv telkens iets anders voor bij de klassen van ’68, ’89 of ‘09.

“Ik heb die leerstof niet gezien, meneer!” En nu?

Voelt u hem komen? Drie tot zes (6!) maanden zonder leerstof, zonder prikkeling, zonder enige vorm van bevrediging van natuurlijke nieuwsgierigheid…. Drie tot zes maanden van training in aangeleerde hulpeloosheid… Drie tot zes maanden van een bevestiging dat er vooral alles moet aan gedaan worden om niét te evolueren…

Getuigenissen van bezorgde ouders over het onderwijs tijdens de lockdown

Ouders zijn bezorgd over de stroeve aanpak van sommige klassieke scholen tijdens de lockdownperiode. Veel scholen en leerkrachten deden wel degelijk hun uiterste best om kinderen zo goed mogelijk te begeleiden.

De heropstart: Leerwijzer is goed voorbereid om de uitdaging aan te gaan.

De examencommissie opent de deuren opnieuw vanaf maandag 25 mei. Bij Leerwijzer willen we onze leerlingen niet in de steek laten bij de voorbereiding voor hun examens.

De impact van de coronacrisis op het onderwijs: leerwinst of -verlies?

Het land ontwaakt stilaan uit de coronacrisis de maatschappij start langzaamaan terug op. Aan het einde van de rit maken bedrijven de balans op: de meesten zullen dit kwartaal een aanzienlijk verlies aan inkomsten moeten noteren, en zullen dat nog een tijdje met zich meedragen.

Wat met de examencommissie, halen leerlingen de eindtermen nog wel dit jaar?

Wat moeten we met ons onderwijs tijdens deze crisis? Halen leerlingen de eindtermen nog dit schooljaar? Zullen ze nog examens kunnen afleggen? Zal er überhaupt nog zomervakantie zijn?

Coronavakantie? De lessen worden opgeschort.

Lessen worden opgeschort. Coronavakantie? Naar school gaan mag wel, maar daar krijg je geen les. En nu? Veel scholieren blijven thuis, verveling slaat toe en de leercurve dreigt even ‘on-hold’ te worden gezet.

Een jaar privéschool heeft haar volledig doen openbloeien

"Het schoolsysteem had haar misschien zelfs in de steek gelaten, maar na een jaar privéschool is ze volledig opengebloeid. Mijn dochter had op een bepaald moment migraine aanvallen, ze had een studieachterstand, kon niet meer mee en panikeerde."