Nieuws
Wat kan het Vlaamse onderwijs leren van internationale curricula?
Vertrouwen in Vlaamse onderwijs daalt terwijl het internationale onderwijscurricula steeds populairder wordt. We zetten een aantal feiten op een rij.
De Vlaamse onderwijskwaliteit in vrije val
De Vlaamse onderwijskwaliteit is in vrij val. De nieuwe PISA-resultaten bevestigen wat de onderwijswereld al langer zag aankomen.
Blijf niet zitten bij een B- of C-attest
Een B- of C-attest? Bij de examencommissie kun je enkel die vakken overdoen waarvoor je niet slaagde. Dat biedt de mogelijkheid om alsnog hogere studies aan te vatten samen met je vrienden.
School met internaat: dit zijn een aantal voordelen.
Terecht worden internaten voortdurend kritisch, en soms zelfs argwanend, bekeken. Toch heeft een internaat heel wat voordelen voor de lerende jongere.
Waarom loopt het bij hoogbegaafden niet altijd gesmeerd?
Intelligentie is een complex begrip. In de meest gangbare definities gaat het om hoe snel men nieuwe zaken kan leren, begrijpen en problemen oplossen. Niet toevallig zijn dit mentale vaardigheden die doorheen de schoolcarrière grondig geoefend worden. Intelligentie is...
Lastige pubers of ADHD?
ADHD verwijst naar een stoornis in enerzijds een aandachtstekort (Attention Deficit) en anderzijds overmatige hyperactiviteit (Hyperactivity Disorder). Bij beide eigenschappen hoort bovendien impulsiviteit.
Alles begint met goesting
Motivatie is wat mensen in beweging brengt, de reden waarom we (willen) doen wat we doen. Het is een cliché dat scholieren nooit zin hebben om naar school te gaan. Dat lijkt vanzelfsprekend. We hebben immers meestal een afkeer voor wat we moeten doen, uit...
All aboard!
September is een belangrijke onboardingmaand, in vele bedrijven net als in scholen. Veel leerlingen komen in een nieuwe leeromgeving terecht, in een nieuwe klasgroep met nieuwe vakken en leraren. De start van ieder schooljaar is ook opnieuw wennen aan schoolroutines,...
Leerwijzer verkort de zomervakantie
Zomervakantie in het onderwijs Er is teveel (zomer)vakantie. Beleidsmakers en vakbonden struikelen over het vraagstuk of de schoolvakantie verkort, dan wel herschikt moet worden. Het debat wordt ingeleid omdat leercurve van de Vlaamse leerlingen al jaren negatief...
Scholen met internaat zitten in de lift
De laatste jaren stijgt het aantal leerlingen in de (West-)Vlaamse internaten opnieuw. Leerlingen vinden er een vaste sociale stek. Sinds de ervaringen met het (deeltijdse) thuisonderwijs in het pandemietijdperk zoeken ook ouders vaker naar een professionele...
Labels in het onderwijs
Worden er teveel labels in het onderwijs toegekend aan de leerlingen? Recent bleek uit het jaarverslag van de CLB’s in Vlaanderen dat steeds meer leerlingen een diagnose (label) krijgen die leidt tot extra hulpmaatregelen op school. Vooral de diagnoses ASS, ADHD en...
Leerwijzer lost het op
Leerwijzer mocht het nieuwe kalenderjaar aanvatten met een groei van 12% in haar leerlingenaantal. Een stijging in januari is gebruikelijk, omdat veel jongeren elk jaar met het Kerstrapport al een informele veroordeling krijgen tot een B- of C-attest. Toch is die...
De heropstart: Leerwijzer is goed voorbereid om de uitdaging aan te gaan.
De examencommissie opent de deuren opnieuw vanaf maandag 25 mei. Bij Leerwijzer willen we onze leerlingen niet in de steek laten bij de voorbereiding voor hun examens.
Waarom een extra weekje vakantie toch kwaad kan
Scholen sluiten in een week die toch maar “minder pedagogische impact” heeft. Kunnen we ons dat wel permitteren? Door dergelijke sluitingen en andere quarantaines bouwen we de reeds opgelopen leerachterstand stelselmatig verder op, in plaats van ze weg te werken. Dat...
De spagaat van het Vlaamse onderwijs: investeren of besparen?
Met de komst van de herfstvakantie is de kop eraf voor dit schooljaar. Zoals elk jaar verliep ook het begin van dit schooljaar onrustig. Begin september bleek er weer een groot lerarentekort, daarbovenop is er meer ziekteverzuim, en begin deze maand stond de sector in...
Meer HR in het onderwijs?
Er is heel wat onrust in het Vlaamse onderwijs. Net als de laatste jaren was er in september heel wat te doen over het lerarentekort. Ieder jaar lezen we analyses en opinies, maar het probleem houdt aan. Waar loopt het dan mis? Het lerarentekort in perspectief Het...
Lessen uit de Chinese ban op privéonderwijs
De Chinese overheid legde privéonderwijs in een vingerknip aan banden. Reden: de kosten van gezinnen verlagen en jonge ouders stimuleren om meer kinderen te krijgen. Maar het is net de vrije keuze voor privéonderwijs die mensen kan stimuleren om te willen excelleren. Biedt de Vlaamse leerplicht dan meer mogelijkheden dan het communistische onderwijs?
Cognitief kapitaal
Jarenlang heeft men gefocust op het ervoor zorgen dat de zwakkeren hoger scoren. Zo zou het gemiddelde van onze maatschappij mee evolueren. Helaas moeten we vaststellen dat de lat stelselmatig verlaagd werd, in plaats van de zwakkeren sterker te maken. Hebben we dan op de juiste manier geïnvesteerd in het intellectuele kapitaal van onze jongeren?
Never waste a good crisis
Een jaar geleden eindigde de eerste lockdown. De schoolpoorten gingen terug open, al met draconische maatregelen. Tot vandaag zijn veel van die maatregelen van kracht gebleven. Doorheen die hele periode werd het adagium “never waste a good crisis” overal opgediept. Nu er licht aan het einde van de tunnel komt, vragen we ons af wat we alvast meenemen uit de crisis.
De mythe ontkracht: Onderwijs in 2021
Op zaterdag 20 maart vond het allereerste Leerwijzer symposium plaats. Als privéschool zijn we al jaren een bevoorrechte toeschouwer aan de zijlijn van het Vlaamse onderwijslandschap, en rapen we de steken op waar die soms vallen. 4 sprekers deelden hun inzichten op onderwijs in 2021. Dit vonden jullie ervan.
Worden onze jongeren nog genoeg uitgedaagd?
In het symposium “De mythe ontkracht: onderwijs in 2021” ontleedt Koen Ringoot het motivatievraagstuk in het onderwijs, en doet hij aanbevelingen voor zowel onderwijsprofessionals als beleidsmakers om het motivationeel kompas van de leerlingen terug naar de juiste koers te richten.
Hoe is het gesteld met de staat van ons onderwijs?
In onze samenleving vinden we het belangrijk d at we voor iedereen kunnen zorgen. Als we de kwetsbaren sterker kunnen maken, dan wordt ook de samenleving als geheel sterker. In de “maakbare samenleving”, heeft onderwijs hierin een belangrijke functie.
Lockdown en afstandsonderwijs konden niet zonder gevolgen blijven.
De onoverkomelijk opgelopen leerachterstand zet het onderwijssysteem intussen stilaan onder druk: wat nu? Het reguliere onderwijscircuit kiest ervoor om de lasten te verlagen. Eindtermen moeten nu al worden geschrapt, want veel leerkrachten krijgen de leerstof tegen juni niet rond.
Leerwijzer symposium: de mythe ontkracht
Hoe is het gesteld met ons onderwijs? Kunnen we de kwaliteit ervan herdenken? Moeten we daarvoor het bestaande systeem innoveren? Heel wat hardnekkige mythes belemmeren namelijk een vernieuwende evolutie. Leerwijzer nodigt tijdnes een online symposium invloedrijke onderzoekers uit om hun recente inzichten met u te delen.
Hoogbegaafdheid, een zegen?
Statistisch gezien is 2% van de samenleving ‘hoogbegaafd’: zij hebben een IQ van boven de 130. In een meritocratische maatschappij wordt dat ervaren als een zegen: intelligentie is toch een onuitputtelijke motor tot succes? In vele gevallen is het omgekeerde waar.
Van middenjury tot examencommissie
Vlaams minister van onderwijs Ben Weyts introduceert het idee van centrale examens. Wij juichen dit alleen maar toe. In feite bestaat zo’n systeem al heel lang: we kennen het als de middenjury, dat vrij recentelijk omgedoopt werd tot ‘examencommissie’.
Coronalockdown veroorzaakt grotere leerachterstand bij jongeren…dan verwacht?
Een recente studie van de KULeuven toont aan dat de coronalockdown een grote leerachterstand heeft veroorzaakt bij jongeren. Onderwijsexperts waarschuwden al langer voor de negatieve gevolgen van de sluiting van scholen en van het afstandsonderwijs.
Diploma? Doe het op jouw manier: ga sneller, geraak verder
Wil je na een B- of C-attest alsnog samen met je leeftijdsgenoten afstuderen? Werd je uitgesloten uit je studierichting, en wil je bewijzen dat je die tóch kan halen?
Leerwijzer blijft open. Wat er ook gebeurt.
Het ministerie van onderwijs hanteert dit schooljaar verschillende kleurcodes om aan te geven welke maatregelen geïmplementeerd moe
Leerwijzer heeft een nieuwe huisstijl
Zij die ons al een tijdje kennen hebben het wellicht al gemerkt: Leerwijzer heeft een nieuwe huisstijl. De tweede generatie in het familiebedrijf neemt het stuurwiel immers stilaan over. Daarmee waait er een nieuwe wind door de organisatie en dat willen we vieren met een nieuw jasje.
De klas van 2020 zal een sterke symboliek meedragen
In de Angelsaksische wereld verwijst men naar zijn afstudeerjaar als ‘de klas van…’. Dat zorgt voor een sterke identiteit met de eigen ‘klas’, maar vertelt meteen ook veel over de leefwereld waarin men opgroeide. We stellen ons bv telkens iets anders voor bij de klassen van ’68, ’89 of ‘09.
“Ik heb die leerstof niet gezien, meneer!” En nu?
Voelt u hem komen? Drie tot zes (6!) maanden zonder leerstof, zonder prikkeling, zonder enige vorm van bevrediging van natuurlijke nieuwsgierigheid…. Drie tot zes maanden van training in aangeleerde hulpeloosheid… Drie tot zes maanden van een bevestiging dat er vooral alles moet aan gedaan worden om niét te evolueren…
Getuigenissen van bezorgde ouders over het onderwijs tijdens de lockdown
Ouders zijn bezorgd over de stroeve aanpak van sommige klassieke scholen tijdens de lockdownperiode. Veel scholen en leerkrachten deden wel degelijk hun uiterste best om kinderen zo goed mogelijk te begeleiden.
Coronavakantie? De lessen worden opgeschort.
Lessen worden opgeschort. Coronavakantie? Naar school gaan mag wel, maar daar krijg je geen les. En nu? Veel scholieren blijven thuis, verveling slaat toe en de leercurve dreigt even ‘on-hold’ te worden gezet.
De impact van de coronacrisis op het onderwijs: leerwinst of leerverlies?
Het land ontwaakt stilaan uit de coronacrisis de maatschappij start langzaamaan terug op. Aan het einde van de rit maken bedrijven de balans op: de meesten zullen dit kwartaal een aanzienlijk verlies aan inkomsten moeten noteren, en zullen dat nog een tijdje met zich meedragen.
Wat met de examencommissie, halen leerlingen de eindtermen nog wel dit jaar?
Wat moeten we met ons onderwijs tijdens deze crisis? Halen leerlingen de eindtermen nog dit schooljaar? Zullen ze nog examens kunnen afleggen? Zal er überhaupt nog zomervakantie zijn?
De drempel van het privéonderwijs
Directeur Koen Ringoot van Leerwijzer, de grootste privéschool van Vlaanderen, pleit ervoor om privéonderwijs fiscaal aftrekbaar te maken voor de ouders die het onderwijs voor hun kind uit eigen zak betalen, maar tegelijkertijd ook bijdragen aan het klassieke onderwijssysteem door de reguliere be
Kan het reguliere onderwijs alle kinderen aan boord houden?
Onderwijs is voor iedereen een recht, een plicht en een vrijheid. Alleen slaagt dat degelijke onderwijs in Vlaanderen er niet in om alle kinderen aan boord te houden. Hier treedt Leerwijzer in de picture.
Een jaar privéschool heeft haar volledig doen openbloeien
“Het schoolsysteem had haar misschien zelfs in de steek gelaten, maar na een jaar privéschool is ze volledig opengebloeid. Mijn dochter had op een bepaald moment migraine aanvallen, ze had een studieachterstand, kon niet meer mee en panikeerde.”